Ангкор Ват - най-големият индуистки храмов комплекс и религиозен паметник в света

Представяме ви някои от най-впечатляващите места и забележителности в Камбоджа

Ангкор Ват е разположен в Югоизточна Азия, област Ангкор, Камбоджа и представлява най-големият индуистки храмов комплекс и най-големият религиозен паметник в света. Днес Ангкор Ват се превежда като „град на храмове“ или „храмов град“, като в миналото са го наричали Преах Писнулок. Превърнал се е в главен символ и сега може да се види и на националното знаме на кралство Камбоджа. Построен е в началото на 12 век от Суряварман II и е висш пример на кхмерската архитектура. Целта му е била да бъде държавен храм, а след време и мавзолей. По-късно Суряварман II посвещава храма на Вишну.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

 

Превърнал се в център на Будизма, храмът привлича милиони туристи ежегодишно. В момента туристите нанасят повече щети на паметника, отколкото джунглата преди откриването му. Влиза в класацията на световното наследство на ЮНЕСКО и е част от новите седем чудеса на света.

Архитектура на Ангкор Ват е впечатляваща. За да се стигне до него, първо трябва да се мине по една 500 метрова каменна пътека, която минава през джунглата. Комплексът е ограден и от 180 м. ров, за който се смята, че преди в него е имало крокодили. Голямата порта води към центъра на комплекса, който се простира на 400 акра. Приблизителното му население е било 100 000 жители. При построяването му в центъра е имало огромна фигура на Вишну, но след заселването на будистите статуята е сменена с тази на Буда. Той също така символизира и планината Меру.