Survivor е шоу- феномен, което поставя на изпитание духа на обикновени, но все пак изключителни хора

Survivor е шоу- феномен, което поставя на изпитание духа на обикновени, но все пак изключителни хора. Изоставени на самотен тропически остров, само с дрехите на гърба си, те ще преживеят два месеца, изпълнени с изключителни приключения. Докато ловят храната си, строят заслона си и подреждат своето общество, те трябва да преминат физически и психологически тестове, които ще изпитат тяхната сила, издръжливост, стратегия, хитрост и хладнокръвие.

Но те ще станат и най-известните хора на годината! Представители на всички сфери на живота и от всички части на страната, претендентите за титлата Survivor се изправят на ръба на възможностите на човешката издръжливост, мотивирани от възможността да спечелят голямата награда! Те ще проверят способностите си за оцеляване в борба с природата, но и с хората, на изключително красиво, но същевременно сурово и опасно място. Това е и рай, и ад. Участниците са изправени срещу хилядите опасности на острова - диви животни, недостиг на храна, непоносима жега и т.н.

В най-тежките условия, показвани някога в национален ефир, състезателите ще напускат острова с празни ръце. Един ще си тръгне триумфиращ като последния оцелял!

Идеята за формата Survivor принадлежи на световноизвестния продуцент Марк Бърнет. Форматът печели множество призове „Еми” и е пазарен лидер в целия свят. Излъчва се без прекъсване от 1997 г. и е най-обсъжданото шоу в световен мащаб. Към момента Survivor се излъчва в почни всички държави, а повече от 50 различни територии правят свои собствени локални версии на формата. За 14-те си години съществуване приключенското риалити се радва на огромен зрителски интерес, а в някои страни се продуцират неговите 14-ти, 15-ти и дори 27-ми сезони.

Survivor запазва суровата автентичност и завладяващата непредсказуемост на динамичен документален филм, като седмица след седмица се превръща в телевизионното събитие на годината.

Survivor е по лиценз на Castaway Television Productions Ltd.

 

Българският Survivor

История и успехи

Българският Survivor е най-успешното телевизионно риалити шоу, излъчвано в българския ефир досега. Първите четири сезона, реализирани през есента на 2006, 2007, 2008 и 2009 година, постигнаха изключителен успех, като приковаха най-много зрители пред екрана на bTV в делничния праймтайм от 20:00 ч. и затвърдиха абсолютната лидерска позиция на bTV по отношение на риалити форматите.

Survivor залага на изпитанията върху предела на човешките физически и психически възможности, на състезанието, на конфликта между екипност и индивидуализъм, на отношенията между хора, поставени в екстремна среда на тежък климат, глад, трудни изпитания, или с други думи – на същинско оцеляване. Именно затова за участници в Survivor се подбират здрави, психически издръжливи българи, мотивирани да се изправят срещу трудностите и готови на всичко, за да спечелят.

Продуцент на Survivor е bTV, а изпълнителен продуцент – Dream Team Productions и Евтим Милошев.

 

Победителите

Победителят в първия сезон на Survivor (Survivor BG) е Нели Иванова, която спечели вота на съплеменниците си в конкуренция с Ахмед Шуганов. Специални извънредни награди получиха Ахмед Шуганов (25 000 лева) и класиралият се трети в надпреварата – Атанас Ганев (15 000).

Победителят във втория сезон на Survivor (Survivor Експедиция Робинзон) e Георги Костадинов, който при финалното гласуване надделя над Светла Димитрова. Светла Димитрова обаче спечели SMS гласуването за любимец на зрителите измежду 22-мата участници и получи чисто нов автомобил за награда, както и 25 000 лева. Тя изтегли и печелившия номер на зрителя на bTV, който също спечели нов автомобил. Третият "оцелял" – Георги Дренски – получи премия от 15 000 лева.

Победителят в третия сезон на риалити шоуто стана Николай Мартинов. Той стигна до финала заедно със Спас Стоянов и Силвия Димитрова. За първи път в гласуването на финала се включи и публиката, която с почти пълно единодушие (над 90%) даде одобрението си за Ники.

Победител в четвъртия сезон на Survivor (Survivor: Филипините) стана Георги Кехайов. Младежът от Добринище стана любимец и на зрителите с ненатрапчивото си поведение, мистериозната си личност и нежеланието си да участва в конфликти.

Тагове: